oznaczenie wytwórni na skrzyni, złotnik: "AA" André Aucoc (czynny w Paryżu w latach 1887-1911), francuska punca państwowa, oznaczenie złotnika "EP" oznaczenie Emile Puiforcat (czynny w Paryżu od 1857) lub wnuk Jean Puiforcat (czynny w Paryżu w latach 1897-1945)
310 elementów i kaseta; w skład zestawu wchodzi: 18 łyżek obiadowych (21 x 4,5 x 3 cm), 54 widelców obiadowych (21 x 3 x 3 cm), 54 noży obiadowych (25,5 x 2,5 x 1 cm), nożyczki do winogron (17,5 x 5 x 0,5 cm), łyżka do serwowania sałatek (26 x 4,5 x 3 cm) i widelec do serwowania sałatek (25 x 4,5 x 3 cm), nóż do serwowania ryb (28 x 4,5 x 2 cm), widelec do serwowania ryb (25 x 5 x 2 cm), 18 widelców do spożywania ryb (20 x 2,5 x 1,5 cm), 18 noży do spożywania ryb (22 x 2 x 1,5 cm), łopatka do serwowania smażonych jaj (24 x 7,5 x 4 cm) złocona, nóż do serwowania masła (19,5 x 2,5 x 1 cm), szczypce do cukru (16 x 6 x 3 cm), łyżka z sitkiem do cukru (21 x 7 x 4,5 cm), łyżka wazowa (32 x 8,5 x 5 cm), łopatka do serwowania szparagów (26 x 10 x 4,5 cm), 18 łyżek do przystawek (19 x 4 x 2 cm) złocone, 18 widelców do przystawek (18 x 2 x 2 cm) złocone, 36 noży do przystawek (21 x 2 x 2 cm) złocone, 18 łyżeczek do herbaty (14,5 x 3 x 2 cm) złocone, łyżka do serwowania jagód, truskawek i zapiekanek (22,5 x 8,5 x 4 cm) złocona, 18 widelczyków do ostryg (13,5 x 2,5 x 0,7 cm), para czerpaków do śmietanki (20 x 7 x 3,5 cm), 18 łyżek do przystawek (19 x 4 x 3 cm), para łyżek półmiskowych do serwowania (21 x 5 x 3,5 cm), łyżka do oliwek (19 x 4 x 1,5 cm), łopatka do masła (20 x 3,5 x 1 cm), widelec do korniszonów (19 x 2 x 1 cm), łopatka do tuńczyka (19,5 x 8 x 0,5 cm), Nóż? (21 x 3 x 1 cm), Nóż do tortu (25 x 4 x 2 cm); zastawa srebrna opatrzona monogramem 'IJP'
Stan zachowania
uszkodzenie skrzyni na jednym z narożników u dołu
Pochodzenie
kolekcja Ignacego Jana Paderewskiego
kolekcja spadkobierców Paderewskiego, Warszawa (dowód sprzedaży ze spuścizny po kompozytorze z 1954 r.)
kolekcja prywatna, Polska